Van koffieopbrengst naar ontwikkelingshulp

Jiwe- Rock is een weeshuis in Nakuru en maakt als stichting onderdeel uit van Zavor Foundation. Nakuru is de hoofdstad van de provincie Bonde La Ufa en ligt in het Westen van Kenia.
De weeskinderen die terechtkomen bij Jiwe -Rock, zijn afkomstig uit de koffiegebieden waar Zavor samen met de lokale koffieboeren, koffie produceert.  Ontheemde kinderen met ‘rugzakken’. In deze rugzakken zitten verhalen waar je stil van wordt. HIV, misbruik en verwaarlozing zijn helaas aan de orde van de dag in Kenia. Jiwe- Rock geeft verloren kinderen, weer een kans. Jiwe- Rock geeft kinderen ruimte om te groeien Jiwe betekent steen. Een steen als veilige plek om onder te schuilen én als opstap. Kinderen krijgen voeding, onderdak, onderwijs, medicatie (indien nodig aidsremmers) en counseling. Daarnaast biedt Jiwe- Rock vrijetijdsprogramma’s gericht op agricultuur en handvaardigheid.

Levensvreugde

Jiwe- Rock biedt psychische hulp, zodat de kinderen hun ervaringen uit het verleden een plek kunnen geven. Als je een punt zet, maak je immers ruimte voor een nieuw begin. Ruimte om weer met een lach en levensvreugde naar de toekomst te kijken.

Een team van supervisors, sociaal werkers, docenten, huishoudelijke hulpen en vrijwilligers zet zich elke dag in om kinderen – stap voor stap- hun eigenwaarde weer terug te geven.  Zodat ze kunnen ontdekken wie ze zijn en waar hun talenten en interesse liggen. Jiwe- Rock laat de kinderen pas los als ze klaar zijn om zelfstandig te functioneren in de maatschappij.
40% van de koffieopbrengst van Zavor gaat naar Jiwe- Rock. Het weeshuis is officieel erkend en geregistreerd bij de landelijke overheid in Kenia. Onder toezicht van de kinderrechter krijgt elk kind een dossier om zijn rechten en ontwikkeling, op een ethische en verantwoorde manier te borgen.

Een thuis

Kinderen krijgen een veilige leefomgeving. Ze hebben hun eigen bed, kast en kleren. Op vaste tijden krijgen ze een maaltijd en gaan ze naar school.  De lunch krijgen ze mee in een bananenblad en ze worden onder begeleiding naar de Matatu (public transport) gebracht om naar school te gaan. Als de school uit is, wacht er iemand. Met een snack, een luisterend oor en een aai over de bol.

Aan tafel. Eerst handen wassen, netjes wachten op je beurt en na het eten je eigen bord en bestek afwassen. Kinderen helpen zelf mee, op een speelse manier. Alles wat ze nu leren, kunnen ze later gebruiken.  Jiwe- Rock biedt structuur. Als je leefomgeving schoon en netjes is, heb je ruimte in je hoofd om na te denken. Ruimte om onbevangen te spelen en weer kind te zijn. Jiwe- Rock is een thuis, als basis voor de toekomst.

Jiwe -Rock: learning by doing

Jiwe- Rock geeft veel aandacht aan agricultuur en handvaardigheid in haar onderwijs- en vrijetijdsprogramma’s. Naast basis onderwijs en secundair onderwijs worden kinderen hobbymatig gestimuleerd om later in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.