De kunst van het koffie brandenkoffiebonen

Bij koffie branden komt het aan op de nuance. Het is een ambacht, bijna een kunst. Een proces waarbij respect en liefde voor het product absolute voorwaarden zijn. Voordat de koffiebonen bij ons in de branderij arriveren, is er al veel en intensief werk voor verricht. Door de telers, de oogsters, de melangeur en de transporteur: mensen die expert zijn in hun deel van het koffieproductieproces.

 

Het beste uit de koffieboonkoffie2

In onze branderij transformeren we de rauwe, groene koffieboon in een boon die klaar is om geconsumeerd te worden. Een groene koffieboon heeft namelijk nog geen smaak en ruikt over het algemeen naar gras. Wel heeft elke soort al een eigen smaakkarakter. De smaak en het aroma ontwikkelen zich pas na het branden. Tijdens het branden halen we het beste uit de koffieboon naar boven. We leggen de nadruk op de specifieke eigenschappen van de boonsoort en het karakter van het gebied waar de boon geteeld is.

 

Kwaliteit en ambachtelijkheid

Uiteraard werken we bij Zavor alleen met de hoogste kwaliteit bonen, de beste apparatuur en ambachtelijke branders met liefde voor het vak. We streven altijd naar de hoogste standaard. We proeven en testen honderden soorten koffie, waaruit we de beste kiezen. Als we onze favorieten hebben geselecteerd, begint het brandproces: een zeer minutieus werk, dat geduld, aandacht en … liefde vergt.

De drie fases van het koffie branden

In onze branderij branden we de koffie op een ambachtelijke manier. Door het branden karamelliseren de suikers in de boon. Zo ontstaat de bruine kleur van de koffieboon en worden de suikers en eiwitten in de boon geactiveerd. Tijdens het branden in de oven wordt de koffie snel rondgedraaid en geroosterd. De boon gaat door drie fases:
De boon wordt gedroogd en ‘popt’, vergelijkbaar met maïs die ‘popt’ tot popcorn. Koffiebranders noemen dit de eerste ‘knak’. De boon zwelt door waterdamp en CO2-druk van binnenuit.
De boon kleurt door karamellisatie en dankzij de maillardreactie: de reactie tussen suikers en eiwitten die de boon smaak geven. De boon wordt langzaam donkerder en zwelt nog iets verder.
De boon, die voorheen nog rimpelig was, krijgt een strakke egale buitenkant. Dat is het begin van de tweede ‘krak’. De cellulosekern van de boon breekt. Na de tweede krak wordt de boon kruimeliger en verlies deze gewicht. Er blijft er een bittere koolstofboon over.

Vier manieren van branden

branden1Licht branden
de bonen worden lichtbruin en droog en krijgen een delicate smaak en aroma. Deze koffie is vooral geschikt voor het filter koffie.
Medium branden
de bonen krijgen een mooie bruine kleur en een sterkere smaak. Lekker op elk moment van de dag.
Espresso
de bonen worden donkerbruin en soms iets licht glanzend van de olie die vrij komt bij het branden. De koffie heeft een volle en krachtige smaak. op deze manier geroosterde kofiie is heerlijk na lunch of diner.
Dark Roast of espresso roasting
geeft een donkere koffie met een uitgesproken (sterke) smaak, toast en donkere karameltonen.

De juiste melange

Melanger (melangeren) komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘mengen’. Een melangeur mengt koffiebonen van verschillende origines. Elke koffie heeft zijn eigen aroma, een eigen verhoudingtussen zoet en bitter, een eigen rinsheid en een specifieke body. Melangeren is een kunst, die als eindresultaat een harmonieus geheel beoogt. Net als een dirigent zorgt de melangeur ervoor dat alle afzonderlijke componenten samen een prachtige symfonie vormen. Koffie is echter een natuurproduct en de oogsten kunnen van jaar tot jaar verschillen, afhankelijk van vele (klimatologische) factoren. Daarom zijn de koffiesoorten en onderlinge verhoudingen in een melange geen constante, maar een variabele om de smaak in het kopje constant en perfect te houden.

experienceZavor koffie

Benieuwd naar onze verschillende koffiesoorten? Kom eens proeven in onze Coffee Experience aan de Langestraat 47A in Enschede.

Of bestel een koffiesoort naar smaak in onze koffie webshop!